Plzeň je otevřená nápadům. Open Up! Creative Placemaking Festival představil hned čtyři projekty.

„O creative placemakingu hovoříme tehdy, když jednotlivci napříč společností – aktivisté, zástupci místních samospráv, developeři, umělci či podnikatelé – společnými silami přetváří místo, kde žijí a pracují, aby v lidech probouzelo jejich kreativní potenciál.“

– Radek Špicar, výkonný ředitel Aspen Institute Prague

První ročník festivalu probíhal ve dvou dnech a kromě Plzně se jeho uskutečnění zhostila i Praha. Ve spolupráci s Aspen Institute Prague proběhla ve čtvrtek 6. 11. v dopoledních hodinách v pražském DOXu odborná konference, jež si kladla za cíl přilákat zejména zástupce státní správy, podnikatelského sektoru, kulturní manažery a odbornou společnost, pro kterou je téma Creative Placemakingu zajímavé. Konference měla za úkol přiblížit publiku definici Creative Placemakingu a jeho využití v zahraničí.

Další část festivalu startovala ve 20:00 hod. v plzeňském kulturním centru Papírna. Ta již byla  přístupná i široké veřejnosti. Projekt zde představovaly konkrétní osobnosti, které celý koncept Creative Placemakingu přivedly do praxe. Každý z představitelů projektu měl na seznámení publika se svým tématem pouhých sedm minut. Návštěvníci měli možnost vidět, jakým způsobem pojímají Creative Placemaking u nás i v zahraničí. Představeny byly projekty z České republiky (Pěstuj prostor, K světu), Slovenska (Stanice Žilina-Záričie, Vallo Sadovský architekt), Španělska (Future Places), Polska (Fabryka Sztuki), USA (The Wise City) či Velké Británie (Futurecity). Večer zakončil koncert netradiční české kapely Android Asteroid, která byla příjemnou tečkou za prvním dnem.

clip_image002

Následující den probíhala v plzeňském kulturním domě Peklo akce Kulaté stoly, která se nesla ve znamení debat týkajících se konkrétních projektů. Představeny byly celkem čtyři. Prvním z  nich se stal Kreativní inkubátorJedná se o projekt, který má kreativním lidem pomoci s realizací vlastních nápadů. V jeho rámci vznikly tzv. coworkingy, které slouží k setkávání umělců s investory, podnikateli, manažery atd. Coworkingy prozatím probíhají na Husově náměstí, po novém roce budou přesunuty do kreativní fabriky DEPO.

Druhým představeným projektem byl Everfund, který hledá cesty, jak efektivně financovat oblast kultury. Everfund.cz je internetový portál pomáhající lidem nacházet jak spolupracovníky, tak i podporovatele. Nejenže máte možnost přihlásit vlastní projekt, ale můžete se stát také podporovatelem. A jak taková podpora vlastně funguje? Kromě daru či propůjčení potřebných věcí k realizaci konkrétních projektů můžete na vybraný projekt přispět určitou částkou. Nebojte se však, že takové přispění zůstane bez odezvy. Autoři projektů totiž nabízejí různé odměny těm, kteří jim s financováním pomohou.

Třetí diskuze se věnovala tzv. smart turismu, v jehož rámci vznikl  projekt Skryté město.  V tomto projektu nejde jen o pouhou mobilní aplikaci. Jde o přiblížení města lidem netradiční formou, a to pomocí devíti interaktivních průvodců. Budete si moci zvolit postavu, která vás provede různými plzeňskými zákoutími a u každého z míst poodhalí i svůj vlastní příběh.

Poslední diskuze se zabývala využitím veřejného prostoru. Jedním z projektů, který tuto otázku řeší, je program Pěstuj prostor. Pokud ve vašem okolí existuje něco, co se vám nelíbí nebo co je podle vás potřeba vylepšit, je tento projekt stvořený přímo pro vás. Jediné, co musíte udělat, je vyplnit krátký formulář, který najdete na oficiálních webových stránkách. Úspěšnými projekty z této oblasti je například dlouhodobý projekt Plzně 2015 Plovárna nebo projekt Náplavka, kterou má na svědomí sdružení K světu. Mimo jiné program Pěstuj prostor pořádá speciální, časově omezené výzvy, jejichž součástí často bývají i přednášky a různé aktivity s výzvou spojené. Současnou speciální výzvou je „Řeka ve městě“, v rámci níž může každý z nás podávat podněty a připomínky, které by zlepšily okolí řek.

Poslední večer celého dvoudenního festivalu završilo vyhlášení výsledků soutěže Move Up!, ve které mohli jednotlivci či skupiny představit návrh na zlepšení života ve městě. Vítězným návrhem se stal projekt Kolemplzne.cz, ve kterém jde o alternativní sdílení jízdních kol. Cílem je odstranit potřebu pevných stanovišť pro jejich půjčování. V praxi to znamená, že kolo můžete nechat více méně kdekoliv. K půjčení i vrácení kola vám poslouží jednoduchá mobilní aplikace. Pokud ovšem nemáte chytrý telefon, nezoufejte, půjčování i vracení kol bude od měsíce března možné i prostřednictvím SMS.  Jediné, co musíte udělat, abyste mohli tuto chytrou věc využívat, je registrace na oficiálních stránkách a zaplacení jednoho z nabízených tarifů.

Plzeň zkrátka bere své zvolení Evropským hlavním městem kultury 2015 opravdu vážně a rozhodně nezahálí. A co vy? Máte nápad, jak zlepšit život v Plzni nebo jen chcete podpořit mladé kreativce? Tak neváhejte a využijte některého z projektů.

psáno pro trefneftipnekonkretne.zcu.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *