Čištění břehů řek z lodí

Dne 26. 9. 2015 se v rámci Anděl Festu uskutečnilo čištění břehů řek z lodí, jejímž pořadatelem byl SK ASK ČR Klub Cestovatelů Plzeň z Masarykova gymnázia. A protože už i já jsem studentkou tohoto gymnázia a na lodích jsem nikdy v životě nebyla, tak právě kvůli tomu jsem si tuto akci nemohla nechat ujít.

A jak to vlastně celé probíhalo?

Sraz jsme měli v 9:00 ráno v Radčicích, kde také byl náš start. S mými kamarády ze třídy jsme přijeli raději o půl hodiny dříve a náš pan učitel Antonín Kolář už na nás čekal u řeky Mže, kterou jsme měli čistit. Brzy přišli i další studenti a dokonce i jedna dobrovolnice. Nakonec se nás sešlo 16, což byl ideální počet, a proto nikdo nemusel jet v lodi sám. Nejdříve nás pan učitel „zaškolil“ např. jak správně držet pádlo a seznámil nás s celým průběhem akce. Poté jsme si oblékli vesty, nasadili rukavice, nafotili pár společných fotografií a mohli jsme vyrazit.

Mysleli jsme, že cesta proběhne v pořádku a v klidu, ale asi už po pouhých 10 minutách se s jednou dívkou a chlapcem převrhla loď a skončili ve vodě. Jak říkají vodáci „cvakli se“. Pan učitel jim však přijel na pomoc. Bohužel hned, co nasedli zpět do lodě, tak se opět převrátili. Takhle to pokračovalo s několika loděmi skoro celou cestu až ke Kalikovskému mlýnu. Avšak byli i tací, kteří se vůbec nenamočili. Mezi nimi jsem byla i já, za což jsem ráda. Moc velká zima nebyla a voda byla vcelku teplá, takže ti, co se ve vodě vykoupali, to většinou brali s humorem. Když jsme asi s hodinovým zpožděním dorazili ke Kalikovskému mlýnu, přenesli jsme lodě a čekalo na nás malé občerstvení v podobě tatranky a horkého čaje, což jsme všichni uvítali s radostí. Nasvačili jsme se a pokračovali dál. Odpadků, jak v řece, tak i na břehu, byla spousta, a tak jsme měli neustále co dělat. Někdy jsme se i divili tomu, co za věci jsme našli a jak jsme všechen ten náklad dokázali odvést. A co například to bylo? Pneumatiky, PET lahve, polštáře, deky, injekční stříkačky, dětské hračky, nákupní vozík a mnoho dalšího. Bylo zábavné projíždět městem, mávat lidem, zdravit je vodáckým „Ahoj“, či volat na pána spícího u řeky, že už je dávno po poledni a měl by vstávat. Cestu nám zpříjemnila i zvířátka, která jsme během cesty zahlédli jako např. nutrie, ledňáčka, kachny anebo labutě. Naše cílová stanice byla na Rychtářce. Když jsme tam dojeli, vystoupili jsme z lodí a přenesli je na břeh. Už nás čekal jen poslední úkol a to dát všechen odpad do pytlů a vyhodit je do přistaveného kontejneru. Poté jsme už jen vyčistili lodě a za odměnu jsme dostali výbornou bramborovou polévku s pečivem, vodu a tašku Plzně 2015 s nějakými dárečky. Pak jsme se naposledy vyfotili s námi naplněným kontejnerem, rozloučili jsme se a odešli domů.

Za sebe musím říct, že jsem si tento den opravdu užila a věřím, že jsem nebyla sama. Byl to báječný zážitek a jsem moc ráda, že jsem toho mohla být součástí. Především jsem ale ráda za to, že jsme alespoň na chvíli vyčistili naší plzeňskou řeku Mži. Odnesl to jen náš pan učitel, který ztratil jeho oblíbený šátek a jeden chlapec, který ztratil své brýle. Jinak vše proběhlo bez komplikací a nikomu se nic vážného nestalo. Teď jen doufám, že každým rokem nás pojede víc a víc a jednou docílíme toho, že řeky a jejich břehy budou naprosto čisté a bez odpadků a my jen budeme projíždět na lodích a kochat se tou naší krásnou přírodou.

One thought on “Čištění břehů řek z lodí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *