World Dinner 2014

Jak již napovídá slogan akce „Vaříme pro Plzeň“, oslavy dne 17. listopadu se nesly mimo jiné v duchu gastronomie. Zahraniční studenti Západočeské univerzity nám umožnili nahlédnout pod pokličku jejich národních kuchyní a ochutnat některé z domácích specialit.

Státní svátek 17. listopadu se v České republice nesl nejen ve znamení protestů, ale také velké řady kulturních akcí všeho druhu. V rámci projektu Plzeň 2015, ve spolupráci s Erasmus Student Network Pilsen, Zelárnou Lobkowicz a společností Makro, proběhla v Kulturním domě Peklo akce s názvem World Dinner. Zahraniční studenti univerzity s námi oslavili Mezinárodní den studentstva tím, že pro hosty nachystali jedinečný gastronomický zážitek. Přestože akce začínala oficiálně v 18.00 hodin, foyer kulturního domu se plnilo návštěvníky již krátce po páté hodině. Po úvodním hudebním vystoupení Dominiky Kožešníkové proběhlo oficiální zahájení programu organizátory večera a partnery akce. Následovalo představení zástupců jednotlivých zemí zapojených do projektu. Na hosty čekal bohatý kulturní program. Vystoupila zde mimo jiné vokální skupina The Lemmings či kapela Dilema, break dance skupina Shit Happens Crew, Storm Ballet, břišní tanečnice Pavla Kostková a řada dalších.  Pro zájemce byla nachystaná také tzv. zelná soutěž. Během celého večera probíhala ve foyer Kulturního domu Peklo výstava kaleidoskopických fotografií Soni Brabencové a výstava Veroniky Kožešníkové s názvem „Architektura je také modelkou“. Kulturní program ukončila ve 22:30 svým vystoupením skupina Sunday4.

clip_image002

Akce World  Dinner se však nesla především ve znamení dobrého jídla. Od začátku listopadu probíhal předprodej tzv. All You Can Eat lístků, ale i ostatní návštěvníci akce měli možnost ochutnat zahraniční delikatesy, a to prostřednictvím tzv. Plzeňáčků, které bylo možné vyměnit za porci libovolného pokrmu. Kromě českých jídel zde svou typickou kuchyni představili mimo jiné studenti z Ameriky, Německa, Španělska a Portugalska, Francie nebo Polska. Podávaly se však i speciality ze vzdálenějších a exotičtějších zemí světa. Studenti Azerbajdžánu připravili typickou jogurtovou polévku s bylinkami, zvanou „Dovga“, své speciality představila také Uganda, a to ve formě vydatné ořechové polévky a kuřete, turečtí studenti sklízeli značný úspěch se svými masovými kuličkami se zelnými a vinnými listy a dalšími pokrmy s velmi komplikovanými názvy, Dánsko představilo chuťově výraznou petrželovou omáčku s vepřovým masem a studenti z Taiwanu pečenou rýži, která provoněla celé okolí jejich servírovacího stolečku.

Podávala se natolik rozmanitá kombinace pokrmů, surovin a chutí, že musela uspokojit každý mlsný jazýček. A v kombinaci s bohatým doprovodným programem představovala akceWorld Dinner velice příjemně strávený sváteční večer.

psáno pro trefneftipnekonkretne.zcu.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *