Noc tlachání v Divadle J. K. Tyla

V pátek 28. listopadu se brány Divadla J. K. Tyla v Plzni otevřely jedenácté „noci tlachů“, jedenácté PechaKucha night. Divadelní jeviště tento večer namísto klasiky nabídlo cyklus přednášek tvůrčích osobností z celé České republiky, v jejichž širokém spektru zaměření si na své přišel opravdu každý.

Deset osobností, deset přednášek, desetkrát čtyři sta vteřin

PechaKucha night je akce organizovaná občanským sdružením K světu, jehož hlavním partnerem je Plzeň 2015 a Evropské hlavní město kultury. V předchozích večerech PechaKucha otevírali organizátoři své akci prostory, které nejsou běžně zcela přístupné – městské lázně, prostory Světovaru, kino Hvězda či kino Elektra a mnohé další. Podle pořadatelů, jejichž záměrem je gradace a neustálé zlepšování akce, bylo Divadlo J. K. Tyla jedním z míst, na které se s PechaKucha night chtěli podívat již od začátku. Princip PechaKucha night je jednoduchý – každý z deseti účinkujících má 400 sekund na to, aby prezentoval sám sebe, svou tvorbu nebo svou činnost.

Večer otevřela Anna Kuchařová, světová špička ve slackline (pozn. moderní forma provazochodectví), která pozornost přitáhla i praktickou ukázkou tohoto sportu. Ani další přednášející však nezůstali pozadu – řada z nich ve svých přednáškách projevila smysl pro humor, jiní cit pro detail, další neotřelý pohled na svět. Ale všichni měli společné – neuvěřitelný zápal a nasazení pro svůj obor, chuť zdolávat překážky a vytrvale popularizovat svou činnost. A že spektrum PechaKucha night bylo opravdu široké, nám právě oni dokázali – mezi účinkujícími byl například uznávaný fotograf Evžen Sobek, odborník v oblasti PR Míra Valeš, Aleš Najbrt, který vtipně představil kulturu evropských měst prostřednictvím příběhů z putování s plzeňskou fotbalovou reprezentací, či Michaela Mertlová, absolventka UMPRUM, která představila skleněné plastiky ze své dílny a samozřejmě mnozí další.

PechaKucha night otevřela hostům nové obzory. A to nejen samotnými přednáškami, ale i neotřelou afterparty, která se za doprovodu živé hudby konala přímo na divadelním jevišti. A tak se divák mohl podívat i tam, kam by se při návštěvě klasiky dostal jen sotva.

clip_image002

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *