Živé kultúry z Plzne

Dám si Plzeň, ďakujem…

Myslím, že rozhodnutie ísť na Európsku dobrovoľnícku službu (EDS) do Plzne bolo jedným z mojích najlepších v živote. Patrím k tým ľuďom, čo psychicky neunesú stereotyp a neustále vymýšľajú niečo, aby sa mu vyhli. Nové miesta, nové mestá, noví ľudia, situácie, skúsenosti… Život šťavnatý a výdatný, hoci niekedy predsa aj trošku zložitý. 🙂

O EDS som sa dopočula prvýkrát asi pred piatimi rokmi na workcampe v Gruzínsku. Nadšene mi ju opisoval jeden kamarát, ktorý bol v Španielsku a nejakú dobu tam následne aj ostal žiť. Vymýšľal rozličné kreatívne workshopy pre decká, nasával španielský dialekt a bláznivý mediteránsky sekt k tomu. V priebehu nasledujúcich rokov som spoznala opäť niekoľko zaujímavých európskych dobrovoľníkov, či už z Čiech alebo zahraničia a každý z nich to vrelo odporúčal. Prečo to teda neskúsiť?:)

Začala som sa prehrabávať zoznamom ponúk od južnej po severnú Európu. Mala som v tom celkom jasno, vedela som kde a čo by to malo byť. Chcela som ísť do Portugalska, Španielska, Škandinávie či na Island. Nechcela som ísť do Poľska ani Bulharska. Chcela som pracovať v oblasti kultúry, komunitných a environmentálnych projektov, ostatné ma pravdupovediac až tak nelákalo. A práve v tom bol tak trošku zádrhel. Ponúk bolo síce veľa, ale neboli tam priesečníky v mojich úzko nastavených parametroch. Alebo aj boli, ale bolo potrebné na nich čakať desať mesiacov, kým sa snáď uvoľní miesto a to ma tiež úplne nelákalo… Ktovie, čo bude za pár mesiacov a naplánovať si EDS o rok bolo pre môj životný štýl ešte stále niečo príliš odvážne. Začínala som sa teda zamýšľať aj nad inými možnosťami, keď sa objavila last minute EDS ponuka z Plzne, hlavného mesta kultúry. Kreatívne prostredie, kde to doslova žije kultúrou ma celkom rýchlo presvedčilo. A tak to všetko začalo…

Kolektívna konštrukcia kultúry

Život v hlavnom meste kultúry je príjemný. Neustále sa okolo vás niečo deje, niekedy ste toho súčasťou, inokedy divákom. O kultúrne vyžitie tak človek nemá núdzu. Okrem toho je tu množstvo zaujímavých miest, čo stoja zato. Plzeň je mestom riek, čo samo o sebe naznačuje i prírodné „vyžitie“. Zelené parky, vyhliadky, kľukaté chodníky okolo rybníkov či zabudnuté záhrady, dokážu plnohodnotne vyčistiť hlavu od ruchu priemyselného mesta. Tiež sa tu dajú nájsť architektonické skvosty rôznych slohov, ako aj rázovité mestské štvrte s kostolíkmi. A hlavne častokrát milí ľudia, ktorí sa na vás usmejú a sú ochotní pomôcť.

Moju hlavnú úlohu, v rámci EDS, predstavuje činnosť rôznorodého typu v Klube strážnych andělů. Tento dobrovolnicky program slúži ako zázemie pre všetkých, čo chcú pomáhať na jednotlivých kultúrnych eventoch EHMK a spolupodielať sa tak na spoločenskom živote svojho mesta.

Osobne hodnotím prácu s dobrovoľníkmi ako veľmi zaujímavú skúsenosť. Je úžasné vidieť, koľko ľudí má záujem robiť niečo pre svoje mesto, pre iných a pre seba, s radosťou, bez nároku na plácu. Odmenou im je príjemný pocit zadosťučinenia, ako aj súbor ďaľších jedinečných zážitkov, ktoré si v tom nachádza každý sám za seba.

Práca (európskeho) dobrovoľníka a súčasne s dobrovoľníkmi vám to všetko umožňuje zažívať na vlastnej koži a zdielať spolu s ostatnými, ktorí sú na podobných vlnách. Pomáhate vytvárať niečo ako funkčný organizmus, ktorý prináša život do určitého miesta. V prípade Klubu strážných andělů ide už o rozvinutý, niekoľkoročný projekt a verím, že s mojimi šikovnými kolegami budujeme niečo udržateľné, čo bude fungovať aj po roku 2015.

Okrem toho moja práca obnáša aj asistenčné či produkčné aktivity v rámci rôznych komunitných projektov (napr. Mestská plovárna a spolek Pěstuj Prostor), ktoré sú sami o sebe nie len zaujímavé, ale aj zmyslupné. Rada sa preto na nich spolupodieľam a venujem do nich svoju energiu i voľný čas.

No a keď sa v mojom bohatom kultúrnom živote nájde ešte nejaká prázdna skulinka, venujem sa napr. behu okolo Radbuzy, jóge, hre na gitaru, čítaniu kníh v niektorej z tunajších výborných čajovní či posedeniam alebo výdatným prechádzkam s priateľmi.

Ešte pár viet k Európskej dobrovoľníckej službe

EDS je individuálna záležitosť a pre každého znamená asi niečo iné. Každý do nej ide svlastnými preferenciami, predstavami a očakávaniami a každý si z nej odnesie to „niečo svoje“. Čo sa týka (pracovných) skúseností, závisí to hlavne od projektu, ktorý si človek vyberie. Ocitnúť sa v hlavnom meste kultúry, kde to vibruje denno-denne rozličnými akciami, je asi diametrálne odlišné ako žiť niekde na vidieku a starať sa o záhradku a kozu. Obe prípady môžu byť sqelé a je len na vás, čo si zvolíte. Dôležité je zamerať sa na to, čo vás baví a čo by ste chceli odovzdať a načerpať… Je to výborná príležitosť , kde si môže mladý človek „ošahať“ rôzne podnety a kde získa priestor a čas popremýšlať nad svojími ďaľšími plánmi. Inšpirácia, plynúca z nového prostredia na seba určite nenechá dlho čakať.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *