Lynyrd Skynyrd přivezli do Plzně to dobré z Ameriky

Když 1.května okolo deváté hodiny nastoupila na pódium v areálu plzeňského plochodrážního stadiónu americká formace Lynyrd Skynyrd, začala se psát historie vůbec prvního koncertu této jižanské rockové legendy ve střední Evropě. Vystoupení se uskutečnilo jako začátek několikadenního kulturního maratónu k příležitosti osvobození Plzně americkými vojsky – Slavností svobody 2015. Přilákalo tisíce fanoušků doslova ze všech koutů republiky i okolních zemí. Ukázalo se, že pořadatelé pro příležitost zdůraznění americko – českého přátelství mohli těžko učinit lepší volbu.

Jednou věcí je koncert samotný. Ovládání nástrojů se samozřejmou absolutní lehkostí, dokonalá sehranost všech členů. Řízný rock s megahity Sweet home Alabama a Free bird. A navrch zdánlivě nevyčerpatelná energie všech již ne úplně nejmladších pánů a dam. Ti během svého skoro dvouhodinového vystoupení, které odehráli bez větších pauz a prostojů, totiž nejevili jakékoli viditelné známky únavy. Asi nějak takhle vypadá show západního střihu.

Akce však měla ještě jeden rozměr. Byla téměř reklamou na dobré stránky a hodnoty Ameriky. Neustálý „americký úsměv“ na rtech, chování ve stylu „everything is OK“, přátelské poplacávání mezi muzikanty téměř kdykoli kolem sebe prošli…Skeptickému Čechovi mohou tyto vzorce chování připadat mnohdy až komicky pokrytecké. Přesto je k zamyšlení se zeptat, zda-li to není lepší nežli utápění se v pesimismu a stěžování na všechno kolem. Pozitivní energie totiž dělá mnoho. Lynyrd Skynyrd jí svému publiku dokázali předat plné hrsti.

Samostatnou kapitolou je vlastenectví. Čech, který vytahuje vlajku maximálně během fandění ve sportu, znovu kroutí hlavou. Zpěvák Johny Van Zant téměř při každé příležitosti vystavuje americké i české symboly, mezi písněmi hrdě hovoří o přátelství obou zemí. Celé to, ve spojení s texty a celkovou tvorbou kapely, která v podstatě je o nezměrné až nekritické hrdosti na americké hodnoty, působí skoro pateticky. Přesto ona upřímnost, se kterou tak činí, i Čecha strhává.

Lynyrd Skynyrd ukázali v Plzni ty nejinspirativnější vzorce z amerického způsobu života. Jsou dalšími Američany, kteří přivezli po sedmdesáti letech od osvobození do Plzně hodnoty, kterých se v našich zeměpisných šířkách někdy zoufale nedostává – radost, úsměv, optimismus, pozitivní energii a hrdost. To vše jako přídavek ke skvělé a poctivé muzice, která z Plzně na tento jeden večer udělala jedno z nejvýznamnějších koncertních dostaveníček v Evropě.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *