Plzeň 2015 podporuje mladé novinářské talenty

V říjnu odstartoval projekt společnosti Plzeň 2015 a Fakulty filozofické Západočeské univerzity v Plzni. Společně uspořádali žurnalistickou dílnu pro mládež do 20 let. Na deseti setkáních se zájemci z řad žáků ZŠ a studentů SŠ seznámí se základy novinářské praxe.Přednášky probíhají od října do prosince každý čtvrteční podvečer pod vedením Přemysla Rosůlka z Katedry politologie a mezinárodních vztahů FF ZČU. V rámci dílny přijalo pozvání několik zajímavých hostů z praxe – redaktoři nebo tiskoví mluvčí, kteří podrobněji představí svou profesi.

Kromě základních teoretických znalostí z oblasti žurnalistiky, médií a PR účastníci získají též praktické zkušenosti s psaním útvarů publicistického stylu, vyzkouší si práci tiskového mluvčího nebo základy komunikace na sociálních sítích; prostřednictvím exkurze se pak seznámí s prostředím a atmosférou novinové redakce. Nejlepší články budou zveřejňovány na blogu, webových stránkách či facebookovém profilu Plzně 2015 a ve speciální sekci Plzeňského deníku.

„Do dílny jsem se přihlásila sama, protože ráda píšu, ale ještě nikdy jsem psaní ani na zkoušku nepovýšila na profesi,“ uvedla Marie Strnadová, jedna z přihlášených. „Je pro mě náramně zajímavé nahlížet pod pokličku a potkávat lidi z masa a kostí, kteří se tím živí. Přednášky i praktické úkoly mě velmi baví, výklad pana docenta je leckdy vtipný a v úkolech si můžu vyzkoušet také žánry, které jsem ještě nikdy nepsala. Kdybych měla tenhle projekt oznámkovat jako ve škole, tak mám o jedničce jasno.“

Souběžně s touto dílnou probíhá také fotografický workshop, jehož účastníci mohou vhodně doplnit články začínajících novinářů svými fotografiemi.

Publikováno 12.11.2014 na stránkách Český pohled. (viz odkaz http://www.ceskypohled.eu/?p=2072#more-2072)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *