Žebříku kralovala Aneta Langerová, za objev roku byl vyhlášen Voxel

Třináctého března 2015 ovládl nově zrekonstruované prostory bývalého depa 23. ročník předávání Hudebních cen divácké ankety Žebřík. Večerem provázeli Bára Poláková a Tomáš Hanák.

Ještě před oficiálním zahájením měli příchozí možnost vidět vystoupení, z úst Tomáše Hanáka: „první poslední Superstar“ Sabiny Křovákové s kapelou. Poměrně kvalitní rock doplněný její barvou hlasu navnadil přihlížející na zbytek večera a snad i na její další tvorbu.

Jako první vystupující se představil Ondřej Brzobohatý. Ten zajisté chytl za srdce nejednu ze svých fanynek díky svižnému swingu a jemným lyrickým textům. Od klavíru se sice vzdálil jen výjimečně, úsměvy, charisma a dobrá nálada z něj však sršely na všechny strany.

Dalším z vystupujících byla Aneta Langerová. Její vystoupení bývají komornějšího rázu. Doplnění jejího koncertu smyčcovými nástroji klidnou povahu Anetiných songů jen podpořilo. Těžko uvěřit, že proměnila hned tři své nominace na vítězství, když už u třetí písničky byla z davu slyšet šuškanda, že je to vlastně docela nuda. Na druhou stranu stačila jen trocha její skromnosti, pozitivní energie, klidného vystupování a jako závěrečný song zahrát snad její nejznámější pecku „Voda živá“ a dav záhy na jakoukoliv předchozí nudu zapomněl. Applause sklidila zasloužený.

Příjemným zpestřením byl pro diváky nápad Báry Polákové vyfotit šest šťastlivců polaroidem s výherci kategorií „Zpěvák roku“ a „Album roku“. Snad všichni vybranivší odcházeli domů spokojeni s úlovkem sebe a oblíbené star na polaroidové fotce. Tedy kromě Tomáše Hanáka, který se, díky vítězství Miloše Zemana v kategorii průser roku a následné reakci jak moderujících, tak přihlížejících, vzdálil svému přání vyfotit se s ministryní pro místní rozvoj Karlou Šlechtovou. Ta prý pro podobné projevy nemá pochopení. Politici hold zřejmě postrádají smysl pro humor.

 Speciální ocenění iReportu si letos odnesl slovenský zpěvák Richard Müller. Jeho účast na Žebříku udělala dozajista radost starším ročníkům, kteří se nebáli mladým ukázat, že to taky umí rozjet. U známých songů se ale ani část těch mladých nenechala zahanbit.

 První kapelou, která doopravdy donutila jinak ne moc pohybově aktivní obecenstvo rozpumovat jejich těla k akci byla Vypsaná fixa. Ostatně ta má fanoušky napříč generacemi a asi mezi nimi nepotkáte nikoho, kdo by při jejich koncertu stál opodál s intelektuálním výrazem a pivem v ruce. Další takovou kapelou se stala slovenská parta Iné kafé.

 Kdyby existovala kategorie „Nejlepší zdravice dnešního večera“, beze sporu by ji na plné čáře vyhrál Tomáš Klus. A mohl by i na to udělat další zdravici. Vlastně by mohl dělat zdravice na všechno a zaručeně by se neomrzely.

Celý večer nakonec nabral hodinový skluz, který víc než divákům vadil snad jen organizátorům. Nebo při nejmenším moderátorce Báře Polákové, která byla na konci večera mluvnější než za celý jeho dosavadní průběh. Na její obranu, ne, že by jí Tomáš Hanák dával ze začátku nějaký větší prostor. Ten byl totiž páteční večer doslova nezastavitelný. Rozhodně ne na škodu divákům.

O zbytek večera, vlastně spíš nad rána, se postarala afterparty, kterou měli v rukou Djs Fricky a Maceo.

A kdo vlastně kromě Anety Langerové mohl domů odkráčet s Hudební cenou Žebřík? Na to se můžete podívat v našem přehledu.

Film roku:

  1. místo Magický hlas rebelky
  2. místo Tři bratři
  3. místo Fair Play

Videoklip roku:

  1. místo PSH – Já to říkal
  2. místo Marpo – Náš Hood
  3. místo Imodium – Nad Berlínem

Skladba roku:

  1. místo Aneta Langerová – Tráva
  2. místo Slza – Lhůta záruční
  3. místo Michal Hrůza – Zakázané uvolnění

Zpěvák roku:

  1. místo Tomáš Klus
  2. místo Michal Hrůza
  3. místo Ondřej Brzobohatý

Osobnost roku: Richard Müller

Album roku:

  1. místo Aneta Langerová – Na radosti
  2. místo Vypsaná fixa – Krásný smutný den
  3. místo Tomáš Klus – Proměnamě

Zpěvačka roku:

  1. místo Aneta Langerová
  2. místo Lenka Dusilová
  3. místo Ewa Farna

Akce roku:

  1. místo Hrady.cz
  2. místo KryšfofKemp
  3. místo Rock for People

Objev roku:

  1. místo Voxel
  2. místo Slza
  3. místo Kyanid

Kapela roku:

  1. místo Chinaski
  2. místo Kryštof
  3. místo Vypsaná fixa

Průser roku:

  1. místo Miloš Zeman
  2. místo Český slavík
  3. místo smrt Petra Hapky

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *