Galerie

Slavnostní zahájení – Průvod z náměstí T. G. Masaryka (17. 1. 2015)

Když jsem dorazila na náměstí T. G. Masaryka, z plných plic už vyhrávala kapela Skavare a lákala tak na začátek největší kulturní akce v Plzni – na slavnostní zahájení. Právě toto náměstí se stalo jedním ze čtyř shromaždišť účastníků slavnostních průvodů – tzv. Pramenů, které se měly už za hodinu rozejít k náměstí Republiky. Tam se čtyři proudy lidí, reprezentující čtyři plzeňské řeky, spojí a společně si užijí velkolepé představení.

Na náměstí TGM postupně mířili další a další lidé. Mnoho účastníků průvodu bylo v nejrůznějšíchkostýmech – reprezentovali totiž různé spolky a sdružení. K vidění byli například Dolníci města Stříbra, studenti Lékařské fakulty v Plzni Univerzity Karlovy či skupinka obyvatel Jihlavy. Přijely i historické hasičské vozy a mopedy z Moped Clubu Chotěšov a Divočáků z Vejprnic. Mohli jste zde potkat i vojáky, kteří zvali na jednu z událostí letošního roku – Slavnosti svobody.

Program na náměstí pokračoval vystoupením divadelního souboru Štace z Kaznějova. Připravili si pro Plzeň představení opravdu originální – ve škodováckých modrácích a kšiltovkách postupně předváděli (s vlastními zvukovými efekty) produkty, které Škodovka vyrábí – třeba turbínu nebo lokomotivu.

Následovalo ohnivé vystoupení Amanitas. Extravagantní kostýmy, odvážné účesy a výstřední líčení. Ale hlavně – tanec s jiskrami, hořící krychle a plameny šlehající do vzduchu z úst jedné z účinkujících.

Diváků i přes nepřízeň počasí přibývalo, byli nadšení a tleskali. Poslední vystupující byli bubeníci Tam Tam orchestra, kteří ze svého představení postupně přešli do čela průvodu, aby udávali rytmus cestě na náměstí Republiky. Na trase panovala dobrá nálada. Z davu příležitostně vystupovali andělé na chůdách, větší světelné loutky a další postavy v kostýmech. Počet lidí v průvodu se značně rozrostl, takže v druhé polovině už Tam Tam orchestra slyšet nebylo – tady si lidé společně s kytaristou z kapely Skavare zpívali lidové písničky.

Minuli jsme pomník na Americké, Divadlo J. K. Tyla a ze Sadů Pětatřicátníků jsme se stočili do Prešovské ulice. Poté už jsme se vlili na náměstí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *