Slavnostní zahájení – Pivovarník: Po stopách plzeňského piva 2

V neděli 18.1.2015 jsem se jakožto příznivec Plzně 2015 rozhodla zúčastnit jedné z akcí Plzní pořádané, a to procházky Po stopách plzeňského piva. V rámci kulturního dění se tyto procházky konaly celý víkend a bylo jich dohromady šest. Já se nechala zlákat tradičním pivem, i když jsem přesvědčena, že ostatní procházky musely být stejně tak zajímavé jako právě tahle.
Celá procházka Skrytým městem u mě naprosto splnila svůj účel. Vyklubal se z ní vskutku zajímavý zážitek, jenž mě obohatil o mnoho informacích o Plzni, o kterých jsem dříve nevěděla. Výklad pana Ladislava Bešťáka, který už dlouhá léta pracuje jako bednář v Plzeňském prazdroji nebyl ani vteřinu nudný a v každé jeho větě bylo znát, že má k Plzni a také k samotnému pivu veliký vztah. S celou naší výpravou jsme prošli trasou kolem hotelu Central směrem k Plzeňské radnici, kde se testovalo nové plzeňské pivo. Poté jsme se vydali k nejstarší a nejznámější hospodě v Plzni – U Salcmanů, kde nám pan Bešťák řekl pár informací k historii hospody. Dále naše cesta směřovala přes Pivovarské muzeum až k malému pivovaru Groll. Osobně mě návštěva pivovárku velmi zaujala, protože jsem o něm nikdy předtím neslyšela a to jsem rodilý Plzeňan. Naše výprava se pomalu ale jistě chýlila ke konci, a kde jinde by naše cesta měla končit, než návštěvou samotného Prazdroje. Cestou se moje spolureportérka rozhodla zeptat pana Bešťáka na několik osobních dotazů. Nakonec vyšlo najevo, že pan Bešťák pracoval jako bednář s jejím dědeček, což nás obě utvrdilo v názoru, že Plzeň je jedna velká vesnice a že zde zná každý každého. Po příchodu do sklepů pivovaru byl Pan Bešťák tak laskav, že nám dal ochutnat plzeňskou dvanáctku a měli jsme tu možnost zjistit také něco k výrobě piva.
Závěrem asi dvouhodinové procházky se stal krátký film o životě a práci plzeňských bednářů.
Celé povídání pana Bešťáka mne obohatilo o nové vědomosti. Musím však přiznat, že mne trochu mrzelo, že při účasti 50-ti ba i více lidí nebyl pan Bešťák vybaven žádnou technickou pomůckou, aby jeho povídání měli možnost slyšet i lidé stojící vzadu. I tak se mi ale celá procházka velmi líbila a určitě bych litovala, kdybych se nezúčastnila.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *