Na Užijte si Plzeň! se žilo krásně

Nedělní ráno 18. ledna 2015 je v Plzni asi ještě línější a poklidnější než obyčejně. Velké procento zdejšího obyvatelstva totiž ještě vyspává předešlou bujarou noc spojenou se slavnostním otevřením jejich města jakožto hlavního centra evropské kultury pro letošní rok. V KD Peklo však už probíhá čilý ruch. Jen pár hodin po odchodu posledního návštěvníka předchozí Elektroswing párty už budou zdejší prostory patřit akci Užijte si Plzeň! – dalšího počinu pod patronátem projektu Plzeň 2015 v rámci slavnostního zahájení.

Kulturní odpoledne na podporu integrace lidí zdravotně postižených do společnosti pojaly jeho organizátorky z projektu Happy Handicap Markéta Smýkalová, Karolína Tyslová a Magdalena Rusňáková ve velkém stylu. Za účasti jich, úžasného pana zvukaře, paní z vrátnice a dvou dobrovolníků začínají přípravy už v 9.00. Ač jde vše podle plánu a bez větších komplikací, čas do oficiálního začátku akce ve 14.00 využijeme beze zbytku. Výsledek však stojí za to.

K prohlédnutí jsou workshopy organizací pracujících mimo jiné s handicapovanými lidmi jako je Motýl o.s., Klub Vlaštovka a Občanské sdružení Ty a Já, výstava fotografíí Tomáše Rusňáka, obrazů Jana Sedláčka či během dne hojně využívaný face painting (malování vybraného motivu přímo na obličej) Edity Gollové.

Za vcelku vkusně vtipného průvodního slova moderátora Zbyňka Janíčka pak až do samého večera probíhá bohatý kulturní program, jehož jednotlivé body se pravidelně střídají v prostorách kavárny Nebe a malého divadelního sálu. Akce tak má spád, protože účinkující jednotlivých čísel se mají dost času na svůj výstup připravit v klidu bez netrpělivého dohledu diváků. Takto vystoupí pražské divadlo Jabada, operní pěvkyně Tereza Štěpánková či úžasné bubenické trio Nombeko.

Prim však hrají pracovníci, učitelé a nadšenci, kteří zasvětili svůj život pomoci potřebným, se svými klienty. Tři vystoupení dodá ZŠ Speciální ve Skupově ulici. Právě na zakoupení pomůcek do nově zřízeného rehabilitačního pracoviště na půdě této školy půjde výtěžek celé akce. Nejaktivněji si však počíná pořádající Happy Handicap, který do programu přispěje hned pěti vystoupeními čítajícími například skoro 45 minut trvající divadelní představení „Hotel u dvanácti mrtvých“ či tanec „Čiky čaky“, ke kterému se postupně přidává skoro celý sál.

Je neuvěřitelné, jak těžkou, obětavou, ale neskutečně kvalitní práci tito lidé odvádějí buď za pár korun, nebo (většinou) úplně zadarmo. Smekám klobouk, ale zdá se mi, že ani při maximální snaze to není dostatečně hluboko na to, abych vyjádřil, jak moc si jejich práce vážím a jak moc je obdivuji.

To nedělní odpoledne jsem si v souladu s direktivním názvem akce opravdu užil a snad mohu v tomto směru hovořit i za ostatní, kteří se zúčastnili. Snad na ně, stejně jako na mě, dýchala ta neskutečně pozitivní atmosféra solidarity, porozumění i lidské radosti, stejně jako inspirace, že i bez mamonu se dají dělat velké věci. Stačí jen chtít.

Člověk občas potřebuje přesvědčit, že svět opravdu není tak špatný, jak se někdy může jevit. Na akci Užijte si Plzeň! ten důkaz dostal. Žilo se tam fakt krásně.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *