Kouzelný karavan

Že se vyplatí umět mluvit francouzsky, se mohli plzeňští obyvatelé přesvědčit ve středu 4. listopadu. V ulici Bedřicha Smetany přistál Kouzelný karavan a přinesl s sebou v rámci akce Francouzský podzim a Bonjour Plzeň sbírku krátkých francouzských filmů. V nabídce byly krátké animované či hrané filmy a dokumenty ve francouzštině doprovázené českými titulky. Tento projekt je pořádaný Francouzskými aliancemi ve spolupráci s českými místními týmy. Před Plzní zavítal také do Ostravy a Pardubic, kde se setkal s velkým úspěchem. V Evropském měřítku se pohybuje na své domácí scéně v regionu Champagne – Ardenne a také v některých sousedních státech. Posláním Francouzské aliance je podpora výuky francouzského jazyka, představení francouzské kultury jiným kulturám a podpora interkulturních výměn.

Kouzelný karavan je vším, jenom ne stereotypem. Je velký jako celý svět, uzavřený v malém kulatém akváriu pro zlatou rybičku. Je světem sám pro sebe. Svět ve světě. Když se posadíte a uvolníte na vypolstrované lavici, okouzlí vás svým šarmem francouzská kultura. A po celou dobu promítání si vás ta táhnoucí se niť kouzla hýčká. Zprostředkované filmy představují aktuální témata dnešní společnosti na pásce typicky jednoduché elegance francouzské kultury.

Ale to zjistíte až ve chvíli, kdy vezmete všechnu svou odvahu a jdete se zeptat dvojice stojící u karavanu, jestli tohle je ten karavan, ve kterém se mají promítat krátké francouzské filmy. Přestože je tato část města velice rušná, návštěvnost promítaných filmů byla mizivá. Namísto očekávané dlouhé fronty zvědavých lidí na mě čekal osamocený karavan s francouzsko-českou dvojicí. Po hojné účasti v předchozích městech byli zde z nedostatku diváků sami zklamáni. Pozbyli snad Plzeňané veškerého kulturního apetitu? Jsou už obyvatelé tolik zvyklí na všelijaké stánky, že si nevšimli Kouzelného karavanu? Nebo byla malá návštěvnost způsobena neznalostí francouzského jazyka? Či jsme nedůvěřiví ke všemu novému a odlišnému?

Stejně jako v pohádkách, i zde jsme se však dočkali dobrého konce.

Kouzelný karavan se totiž nakonec přece jenom naplnil.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *