Land artová instalace na plovárenské vyhlídce

První týden v září byl pro spoustu lidí běžným týdnem, dětem a studentům skončily prázdniny. Plovárenskou vyhlídku tehdy navštívila skotská land artistka Patricia Leighton se svým americkým kolegou a pomocníkem Delem Geistem. Pro instalaci svého uměleckého díla však potřebovali pomoci. Tak se na Plovárenské vyhlídce každý den sešli 2 až 3 pomocníci.

Pomáhali jsme vyhloubit potřebnou jámu pro podpůrnou konstrukci pro největší kameny. Někteří pomáhali podle svých možností od rána, jiní zase jen odpoledne. Popisovat vše do podrobností by však byl dlouhý článek. Nejzajímavější pro mě však byl pátek, kdy už od rána začalo instalování těch tří největších kamenů. Když jsem ten den odpoledne dorazil na vyhlídku, bylo již v plném proudu instalování prvního a nejmenšího kamene (drobek něco přes tunu). V tu dobu probíhala divoká diskuze, jak přesně a jak vysoko usadit kámen na podpůrnou konstrukci. Ukázalo se, že umělec má nějakou představu a řemeslník zase jinou. Do diskuze jsem se zapojil i já a pokusil se navrhnout kompromis mezi oběma variantami. Hurá, podařilo se – kompromis se ujal. Dali jsme se do práce a v 16 hodin byl první kámen usazen. Druhý pak trval už jenom 2,5 hodiny. Třetí byl o něco složitější, ale kolem půl deváté byl na místě. Nakonec už jen 7 kamenných drobečků a po půl desáté jsem mohl vyrazit domů.

Před cestou domů ještě velké poděkování od Patricie za úžasnou pomoc při instalaci. Poté jsem v doprovodu Patricie vyrazil pěšky podél Radbuzy na Americkou, kde mě Patricie přizvala k posezení u piva.

Na závěr pro pobavení – jsem jazykový antitalent a umím jen česky. U piva jsme však poseděli asi dvě až tři hodiny a dokázali se domluvit – rukama nohama. V dnešní době docela komické.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *