Čestmír Suška: RESTART

Výstava s názvem Restart od autora Čestmíra Sušky, která probíhá v kreativní zóně DEPO2015, je výstava velice zajímavě opracovaných kovových nádrží. Na nádvoří DEPA2015 můžeme vidět patnáct největších vystavených kusů, z nichž tři slouží jako rozhledny. Podle informačního panelu u vstupu na nádvoří ta největší z nich – rozhledna s názvem Háčkovaná věž pojme až 20 lidí, což mi přijde naprosto nemožné, protože schodiště je velice úzké a plac na vrcholu rozhledny také není zrovna rozsáhlý. Jsou zde ještě dvě menší rozhledny, z nichž jedna se nazývá Pletená věž a druhá Štrykovaná věž. Tyto rozhledny údajně pojmou maximálně pět návštěvníků. Výhled ze všech těchto věží je opravdu kouzelný, v první řadě máte celou výstavu jako na dlani a navíc máte rozhled na okolní část města.

Další část výstavy se nachází uvnitř DEPA2015, kde můžeme vidět 5 dalších soch, které jsou výrazně menší než ty venkovní. Je zde k vidění socha s názvem Srdce, Pták, Zvíře, dvě sochy s názvem Pneumatiky. Nejhezčí a pro mě svým způsobem roztomilí byli dva panáčci, jejichž jméno nebylo nikde uvedeno.

V téže budově se nachází také výstava Plzeňské rodinné fotoalbum a můžeme si zde projít poutní místo designu s názvem Domus. Domus je kovová konstrukce, která připomíná skleník – nejen tvarem ale také zeleným osvícením. Uvnitř se nachází spoustu zajímavých výtvorů a vynálezů. Můžeme zde vidět například velký počet váz, z nichž nejzajímavější byla váza oblečená ve svetru. Nechybí zde ani lustr vyrobený ze zahradních konví nebo laboratoř na výrobu domácí kosmetiky. Nejvíce mě zaujala židle rostoucí ze země a polička plná skleniček, ve kterých byly umístěny umělé mouchy, které na první pohled vypadaly jako živé. Tyto mouchy pomocí nějakého mechanizmu létaly a při tom narážely do stěn skleniček, čímž vydávaly zvuky. Každá sklenička byla jinak velká a měla jiný tvar, proto každá vydávala jiný tón.

Výstava Restart probíhá od konce dubna a navštívit jí můžete až do konce roku 2015. Jedná se o velice kreativní a nápaditou výstavu, kterou si užijí nejen dospělí s citem pro umění, ale také děti. Na objekty je přísný zákaz vstupu a šplhání. Výjimkou jsou pouze výše zmíněné 3 věže, které je možné zdolat jen a pouze cestou, která byla tomuto účelu určena a tou jsou vchody a schodiště. Na výstavu můžete vyrazit například i se svým čtyřnohým miláčkem. Tak neváhejte a vzhůru vstříc umění!!! 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *