Arabfest 2

Zajímá vás arabská kultura? Pokud ano, mohli jste ve dnech 5. – 12. 4. 2015 navštívit Arabfest, který byl zahájen velkou sobotou v DEPU 2015. Měli jste zde jedinečnou příležitost ochutnat pravé arabské pokrmy a také si většinu z nich zakoupit na jarmarku, který zpestřovaly krásné tanečnice. Program byl velmi nabitý a my jsme se zúčastnily 2 zajímavých přednášek.

Tématem té první bylo zahalování žen nejen v arabských státech, ale i u nás v Evropě. Dozvěděly jsme se, že ženy se zahalují dobrovolně anebo kvůli tradicím v rodině. Každá žena se zahaluje odlišným způsobem a jiným typem závoje, podle oblasti, kde žije. Závoje mají neobvyklé názvy např. nikáb, burka atd.

Další přednáška byla o paní, která studovala a několik let žila v Jemenu, Sýrii a Saudské Arábii. Vyprávěla nám pár příběhů o chování mužů vůči ní, o její práci, ale i o pohostinnosti lidí. Lidé měli spousty otázek, a tak se stále bylo o čem bavit, což nás velice překvapilo. Také jsme navštívily jeden z workshopů, hodinu arabštiny, kde jsme se naučily psát arabská čísla a svá jména.

Jsme rády, že jsme se mohly zúčastnit arabského festivalu a alespoň trochu poznat kulturu obyvatel Blízkého východu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *