Slavnosti svobody

Od 1. do 6. května jsme se mohli zúčastnit bohatého programu v rámci oslav 70. výročí osvobození města Plzně za 2. světové války. Plzeň se hemžila turisty a lidmi v dobových kostýmech. Nejvíce příležitostí nám program nabídl v pátek, v sobotu a v neděli, kdy jsme se mohli například v Borském parku přenést do doby druhé světové války do vojenského tábora a prohlédnout si na vlastní oči, jak tehdy vojáci žili. Další vojenský tábor jsme mohli navštívit v parku za OC Plaza, kde byla nejen výstava vojenských vozidel a letadel, ale mohli jsme zde vidět také mobilní zubařskou válečnou ordinaci.

Před kulturním domem Peklo se nacházely dva stany, ve kterých jsme si mohli prohlédnout oblečení, vojenské vybavení a zbraně současných amerických vojáků, které si bylo možné půjčit do ruky. Byli zde čeští vojáci, kteří zodpovídali dotazy návštěvníků.

V sobotu jsme mohli v 10 hodin dopoledne navštívit Měšťanskou besedu, kde se konalo setkání a autogramiáda veteránů 2. světové války.

Na náměstí Republiky se rovněž konaly různé akce, například v sobotu zde byl Den s Českým rozhlasem Dvojka, což byl přímý přenos pro posluchače této rádiové stanice. Od 11 do 12 hodin uváděl akci známý moderátor Aleš Cibulka a nechyběli ani známí hosté, jako herec a režisér Antonín Procházka a herečka Kateřina Herčíková, kterou můžeme znát ze seriálů Ulice, Náměstíčko, nebo Život na zámku. Na druhé straně náměstí bylo umístěno velké plátno, na kterém se promítal dokument o 2. světové válce a byla zde připravena místa na sezení, která byla zcela obsazena.

V neděli proběhl speciální bod programu a tím byl konvoj vojenských vozidel, který projížděl Plzní a následoval mu přelet armádních letounů.

Ve večerních hodinách se o víkendu konaly různé koncerty například na Borských polích, v kulturním domě Peklo nebo na Náměstí Republiky. Nejzajímavější byl sobotní slavnostní večer právě na Náměstí Republiky, který se odehrával v duchu oslav před 70- ti lety, když do Plzně dorazili američtí osvoboditelé. Součástí tohoto programu byla například swingová party Václava Marhoula a bratří Cabanů nebo oslava lidí v dobových kostýmech.

Celá tato akce byla velice povedená a propracovaná. Nejvíce mě zaujal počet atrakcí, které byly rozmístěné po spoustě míst v Plzni. Člověk nevěděl, co má navštívit dříve.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *